DSM won dinsdagochtend liefst 4 procent in de AEX.
De Europese effectenbeurzen wisten dinsdagochtend de weg omhoog te vinden na een licht negatieve opening. Op Beursplein 5 werden de kwartaalcijfers van DSM goed ontvangen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 410,18 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 600,38 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent.
DSM houdt voet bij stuk
DSM won 4 procent in de AEX. Het speciaalchemiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal ruim een vijfde minder winst dan een jaar geleden. De omzet nam met 5 procent toe. DSM sprak geen concrete prognoses uit voor 2014, maar verwacht de rest van het jaar te presteren ,,in lijn met de huidige marktverwachtingen”. De kwartaalresultaten voldeden volgens analisten van Rabobank aan de verwachtingen
DSM houdt vast aan zijn eigen strategie, die gericht is op versterking van de activiteiten op het gebied van voedingssupplementen en specialistische materialen, meldde het speciaalchemiebedrijf dinsdag.
Het Amerikaanse hedgefonds Third Point meldde eerder dit jaar een belang in DSM. Fondsmanager Daniel Loeb zou aandringen op een opsplitsing van het concern. Aan zo'n scenario wordt volgens topman Feike Sijbesma niet gewerkt. Hij wilde geen commentaar geven op gesprekken die het bedrijf voert met aandeelhouders.
De topman wilde niet ingaan op recente marktgeruchten over een overname van DSM door de Duitse branchegenoot Evonik. Zelf houdt het bedrijf zich voorlopig koest. ,,Wij voorzien momenteel geen grote acquisities. De focus ligt op verbetering van de operationele prestaties'', zei Sijbesma.
Olieprijs daalt, Shell en Fugro onder druk
De oliemaatschappijen en dienstverleners aan de oliesector stonden onder druk door de aanhoudende daling van de olieprijs.
In de AEX was bodemonderzoeker Fugro de grootste daler met een min van 2,6 procent. Het aandeel noteerde korte tijd onder de 10 euro, een niveau dat voor het laatst ruim 10 jaar geleden werd bereikt. Olieconcern Shell en dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zakten meer dan 1 procent.
Automatiseerder Ordina verloor 4,5 procent na een zwakke omzetontwikkeling in het derde kwartaal. De producent van elektronische componenten Neways ging 16 procent onderuit na een tegenvallend kwartaalbericht.
Hugo Boss daalde in Frankfurt bijna 6 procent. De Duitse kledingfabrikant heeft zijn omzetverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld wegens tegenvallende resultaten in Europa en onzekere marktomstandigheden in Azië. Autoconcern BMW verloor 0,9 procent ondanks een verkooprecord in het derde kwartaal.
In Parijs zakte L'Oréal 1,6 procent. De Franse cosmeticaproducent boekte in het afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht vanwege een zwakke West-Europese markt.
Moederbedrijf Primark
Associated British Foods (ABF), het moederbedrijf van modeketen Primark, heeft het resultaat in het afgelopen gebroken boekjaar flink weten op te voeren, bleek dinsdag uit een tussentijds handelsbericht.
ABF profiteerde van de populariteit van Primark en presteerde ook sterk bij zijn kruideniersdivisie. Dat wist het negatieve effect van lage suikerprijzen, ABF is een grote speler in de mondiale suikersector, ruimschoots te compenseren.
Beleggers reageerden lauw op het bericht over de resultaten. Op de beurs in Londen noteerde het aandeel ABF dinsdagochtend vrijwel onveranderd.
De euro stond op 1,2508 dollar, tegen 1,2488 dollar bij het slot van de beurzen in Europa op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,7 procent omlaag tot 77,48 dollar. De daling volgde nadat Saudi-Arabië de prijzen voor de olie-export naar klanten in de Verenigde Staten verlaagde. Brentolie werd ook 1,7 procent goedkoper, op 83,37 dollar per vat.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl